Bent u een buddy van een vluchteling ?

In daden de liefde van Jezus doorgeven aan vluchtelingen, door een vriend te worden van een vluchteling. Dat noemen we een buddy. We zien graag dat zoveel mogelijk mensen een vriendschapsrelatie opbouwen met een vluchteling, en op die manier als buddy fungeren. Sinds kort is het mogelijk om dit binnen de context van een buddyteam van Gave Veste te doen.

Wat is een buddy?

Als buddy zijn we er voor de ander, door een gezellige sfeer te creëren, naar zijn of haar verhaal te luisteren, en praktisch te helpen waar dat nodig is, etc. Daaruit kunnen er gesprekken ontstaan, over de cultuur, over problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen, over levensvragen, of over familieleden met wie ze al een tijd geen contact meer hebben. Het kan juist ook heel gezellig zijn, met lekker eten, want vluchtelingen kunnen enorm gastvrij zijn.
Klik hierop voor ideeën wat u samen met een vluchteling kunt doen.

picture buddy

“Het was een hoge taal- en cultuurdrempel waar ik overheen moest. Maar het blijkt heel gemakkelijk te zijn om met asielzoekers contact te leggen: ze staan er open voor. Het buddy zijn voor een vluchteling heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik leer van hun cultuur. Ik leer om open over het geloof te spreken. Voor hen is geloof geen privé-aangelegenheid. Ze zijn gastvrij, en zo heb ik nieuwe vrienden gekregen.”

Gemeente

Binnen Gave Veste zien we graag dat er vanuit lokale christelijke gemeenten mensen buddy worden voor een (kandidaat-)vluchteling. Nu is het sinds kort mogelijk dat, wanneer u buddy bent of wilt worden, u dit als vrijwilliger voor Gave Veste gaat doen. In dat geval maakt u deel uit van een buddyteam, waar u (indien nodig) enige begeleiding ontvangt.

De christelijke gemeente waar u deel van uitmaakt wordt er ook meer actief bij betrokken. We vinden het belangrijk dat de christelijke gemeenten dit werk gaan dragen, door middel van belangstelling, gebed en ondersteuning. Als Gave Veste willen we ons best doen om dit in uw gemeente te realiseren, zodat het werk meer verankerd wordt binnen de gemeente.

Wat is het voordeel van een Buddy zijn via Gave Veste?

Als buddy-vrijwilliger van Gave Veste maakt u deel uit van een team van mensen die hetzelfde werk doen: u staat er niet alleen voor. Vragen waar u tegenaan loopt, kunt u bespreken met anderen. We kunnen er samen voor bidden. Op team-ontmoetingen onder leiding van een medewerker van Gave Veste is er gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te bespreken. Zo nodig zijn we beschikbaar om problemen helpen op te lossen.

Daarnaast biedt Gave Veste de volgende zorg voor de buddyvrijwilligers:

  • Goede vorming: de basiscursus Kerk en Vluchteling en diverse vervolgtrainingen.
  • Een onthaalgesprek (over motivatie, uw eigen wensen, hoe aan de slag te gaan, afspraken maken)
  • Indien u dit wenst, brengt Gave Veste u in contact met een vluchteling (of een gezin).
  • De vrijwilliger is verzekerd via een vrijwilligersverzekering.
  • Er kan in een beperkte onkostenvergoeding worden voorzien.

Meld u daarom aan als buddyvrijwilliger van Gave Veste!  Klik hierop.

Ik meld mij aan als buddy, en dan?

Als wij uw aanmelding als buddy binnen krijgen,nemen we zo snel mogelijk contact met u op. We maken graag kennis met u. In een onthaalgesprek willen we met u verder praten over uw motivatie, eigen wensen en praktische zaken.

Het kan zijn dat wij geen vluchtelingen kennen in de omgeving waar u woont. Als u zelf ook geen specifiek gezin op het oog heeft, nemen wij van Gave Veste contact op met het lokale OCMW om te vragen of er nood is aan een buddy.  

 

Flexibel

Ook als u geen buddyvrijwilliger voor Gave Veste wil worden, blijft Gave Veste uiteraard beschikbaar om u bij te staan bij problemen waar u tegenaan loopt.

Als u dit buddy-werk nu al doet, gedragen vanuit uw gemeente, zijn we daar heel blij mee. We hopen dat u uw problemen kunt delen met iemand van uw gemeente en daar gebed voor kunt vragen.

Ingeval u dit wilt kunt u dit buddy-werk nu ook doen als vrijwilliger van Gave Veste, maar u kun het ook blijven doen zoals u hiervoor al deed. Kortom: We geven u alle vrijheid.

Het belangrijkste is dat vluchtelingen via u Jezus’ liefde gaan proeven.

   
Copyright © 2018 Gave Veste. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is Free Software vrijgegeven onder de GNU General Public License.