Wordt vrijwilliger in een opvanginitatief in jouw buurt

In daden de liefde van Jezus doorgeven aan vluchtelingen. foto kindjesDat doet u door als vrijwilliger vrijwilligerswerk te gaan doen voor vluchtelingen die wonen in een Asielcentrum in uw omgeving, of in een kleinschalig Lokaal Opvang Initatief via het OCMW van uw gemeente. Vaak is er nood aan vrijwilligers, vooral bij nieuwe opvanginitiatieven.

Welke animatie bedoelen we?

In de Asielcentra en Lokale Opvang Initiatieven leven (kandidaat-)vluchtelingen in afwachting van hun asielverzoek. Dit zijn kinderen, tieners, jongeren, vrouwen en mannen. Vaak ziet een asielcentrum graag dat er aan deze mensen animatie of hulp aangeboden wordt. Vooral bij de nieuwe Asielcentra is behoefte aan animatie, zoals in de Asielcentra: Houthalen, Leopoldburg, Hechtel-Eksel, Holsbeek, Vilvoorde, Sint-Pieters-Woluwe, Sint Niklaas (Westakkers), Sijsele, Koksheide en Middelkerke.
Er kan het volgende gedaan worden:

 1. Animatie voor kinderen (6 – 12 jaar): activiteiten voor kinderen. Bijvoorbeeld: spelletjes, kleuren, knutselen, spelen, dans, sport, en kinderen voorlezen (vertelkoffer).
 2. Animatie voor tieners (12 – 16 jaar): activiteiten voor tieners. Bijvoorbeeld: sport, spellen, muziek maken, schilderen, knutselen, dans, soms iets bakken.
 3. Animatie voor jongeren (16 – 22 jaart): activiteiten voor jongeren. Bijvoorbeeld: sport (volleybal, voetbal, korfbal), muziek maken, spellen, schilderen, dans, film kijken.
 4. Animatie voor vrouwen: activiteiten voor vrouwen. Bijvoorbeeld: naaiatelier, creatief dingen maken, muziek, ontmoeting en praten met koffie/thee, etc.
 5. Animatie voor mannen: Open avond voor (met name) mannen, met tafeltennis, tafelvoetbal, biljarten, darten, schaken, dammen, sjoelen, rummikub, kaarten en andere spelen.
 6. Huiswerkbegeleiding voor kinderen en/of voor tieners, die naar school gaan en hulp nodig hebben om hun huiswerk te maken in het Nederlands (een taal die ze nog niet zo lang kennen, lezen en spreken).
 7. Computerles
 8. Nederlandse taalles (soms ook Engelse taalles, soms ook alfabetisering)
 9. Peter en meterschap: voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) een gastgezin zijn, waar zij (15 – 18 jaar) een dagdeel, avond, dag of weekend kunnen verblijven in een voor hen natuurlijke omgeving (met een soort ‘vader’ en ‘moeder’ en eventueel ‘broer’ of ‘zus’). Dan kunnen er (eventueel) leuke dingen gedaan worden.
 10. Begeleiden van vluchtelingen, die zojuist een verblijfsvergunning hebben gekregen en binnen 2 maanden de opvang moeten verlaten. Deze begeleiding bestaat uit het helpen zoeken naar een woonst en hulp bij de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken. Er is dan samenwerking met het opvangcentrum en het OCMW van de gemeente waar de vluchteling komt te wonen.
 11. Eenmalige activiteiten voor iedereen van het asielcentrum, zoals muziek, maaltijd, feest, etc.

Hoe kunt u uzelf aanmelden?

Neem contact op met het Asielcentrum in uw buurt:
     -  Klik hierop voor een overzicht van de Asielcentra van Fedasil
     -  Klik hierop voor een overzicht van de Asielcentra van het Rode Kruis

Sluit u aan bij een lokale vrijwilligersgroep die met vluchtelingen werkt. Klik hierop.

Contacteer het OCMW van uw gemeente en vraag naar de maatschappelijk werker die asielzoekers begeleid. Vraag of het mogelijk is vrijwilligerswerk te doen (zoals hierboven beschreven). 

Neutraliteit op het asielcentrum

Voorwaarde bij van dit vrijwilligerswerk is: op het asielcentrum moeten alle activiteiten neutraal zijn voor wat betreft ideologie, politiek en/of godsdienst. Als vrijwilliger moet u officieel neutraal zijn. Het animatie team van Gave Veste zal zich ook aan de afspraak moeten houden om binnen de activiteiten op het asielcentrum neutraal te moeten zijn.

Ingeval er op den duur goede contacten ontstaan is het goed om vluchtelingen eventueel uit te nodigen, en te ontvangen bij u thuis of ergens anders. (Kandidaat-)vluchtelingen mogen het terrein verlaten. Voor hen is het plezant om even in een andere omgeving te zijn. Het kan voor beiden fijn zijn om een relatie van vertrouwen en/of een vorm van vriendschap op te bouwen. Zij kunnen even hun verhaal kwijt, van dingen die ze hebben meegemaakt. In deze gelijkwaardige relatie kunt u als (buddy)vriend veel voor hen betekenen. Wilt u een vriend zijn van een vluchteling? Klik dan (hierop) op Buddy zijn voor hen.

   
Copyright © 2018 Gave Veste. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is Free Software vrijgegeven onder de GNU General Public License.