Waar is iedereen?
‘’Zo’n goede spreker en een hele interessante boodschap, waarom zijn er niet meer mensen gekomen?’’ Dat was een treffende reactie van een bezoeker van de jaarlijkse Mahabba Conferentie. Twijfel de volgende keer niet en kom ook naar deze unieke dag in Vlaanderen.
Chawkat Moucarry sprak met wijsheid en rust over vergeving en genade binnen de Islam en het christelijke geloof. Al snel werd duidelijk dat dit een pak complexer is dan we vaak denken. Allereerst bestaan er drie verschillende ‘scholen’ binnen de Islam. De eerste legt de nadruk op de soevereiniteit van God. De tweede school legt de nadruk op de rechtvaardigheid van God. De derde school zouden wij universalistisch noemen.
Twee lessen zijn het waard om hier te noemen.
- Het is belangrijk om moslims de diepte van de zonde in te laten zien. De zondeval heeft meer gevolgen dan voor Adam en Eva alleen. In een gesprek kan je dit onderwerp goed ter sprake brengen. Als er geen gevolg is van de zonde (zoals in Islam), hoe kan het dan dat zelfs de zoon van Adam een moord pleegde op zelfs zijn eigen broer? Dat helpt inzien dat er wel degelijk gevolgen zijn aan de zonde van Adam. ‘’ Voor ze in Jezus kunnen geloven moeten ze eerst beseffen dat ze een redder nodig hebben. De focus op de menselijke staat/natuur is fundamenteel.’’
- Voordat we spreken over Jezus als (Zoon van) God mogen we moslims helpen in te zien wie Jezus is. Laat hen kennis maken met bijvoorbeeld zijn vergelijkingen, titels (Messias, Redder), wonderen en kruisdood. ‘’Spreken over Jezus die God is of de Zoon is de hoogste openbaring van Jezus. Je kan niet bij de hoogte openbaring komen als je niet de eerste stappen op de ladder zet.’’
Na de lezingen, vraag- en antwoordsessie, lunch, lofprijs en gespreksgroepjes bleef één boodschap helder klinken:
‘’Er is veel gaande. We moeten klaar zijn om moslims te ontmoeten en vriendschappen aan te gaan. De Schrift en de openbaring die de Heilige Geest geeft zijn belangrijk. God gebruikt dromen en visioenen, vooral daar waar weinig christenen zijn’’. Kortom: laten we onze roeping serieus nemen en antwoorden daar waar moslims onze levensweg kruisen!
Uitgebreide inhoudelijke samenvatting op te vragen via info@gaveveste.be
In dit document gaan we dieper in op de volgende zaken:
- Drie theologische scholen binnen de Islam die allemaal een andere omgang hebben met zonde en vergeving.
- Goddelijke en menselijke vergeving binnen het christelijke geloof en Islam
- Vragen rondom de betekenis van gebed voor moslims, radicaliteit binnen de Islam, plaats van het kwaad binnen de Islam, zogenaamde vervalsing van de Bijbel.
- Hoe in gesprek over vergeving als de noodzaak ontbreekt.