VRIJWILLIGERSWERKING

28_SF_7218

Vrijwilligers gezocht!

De deuren van asielcentra staan wagenwijd open voor Gave Veste! Nog nooit stonden asielcentra zo open voor vrijwilligers die iets willen betekenen voor vluchtelingen. Laten we deze kans met open armen aannemen. Gave Veste zoekt christenen die heel praktische gehoor geven aan de Bijbelse opdracht om vluchtelingen lief te hebben.

Sluit je aan

Heel concreet kan je aansluiten bij activiteiten die door christenen worden georganiseerd in de volgende plaatsen:

 • Heusden-Zolder
 • Overpelt
 • Houthalen-Helchteren
 • Lanaken
 • Kapellen
 • Lint
 • Machelen
 • Gent
 • Destelbergen
 • Jabbeke
 • Kortrijk
 • Dendermonde

Een behapbaar engagement waarbij je aan kan sluiten bij bestaande activiteiten. Een prachtige manier om:

 • Vluchtelingen persoonlijk te leren kennen
 • Jezus liefde te delen, Zijn voorbeeld volgen
 • Te ontdekken dat asielcentra open en toegankelijk zijn
 • Vluchtelingen met interesse in ons geloof uit te nodig in de kerk

Start iets nieuws

Opnieuw en opnieuw zien we het met eigen ogen: daar waar mensen wel de stap zetten zien we zegen. Waar christenen en kerken samenwerken zien we vrucht.

Wat soms begint met het bakken van wafels, het spelen van spelletjes met kinderen of het verzorgen van vrouwen kan verder gaan met een geloofsgesprek, een bezoek aan de kerk of een Al Massira.

Het vraagt moed om een eerste stap te zetten en volharding om verder te gaan. Besef dat in al die opvangcentra mensen wonen die zoeken naar zingeving, betekenis en ja, ook zoeken naar God.

Hoe begin je dat?

 1. Bekijk of er een opvangcentrum in jouw omgeving is via https://www.fedasil.be/nl/opvangcentra
 2. Zoek een aantal andere christenen die mee de stap willen zetten. Beperk je zelf niet tot je eigen kerk... Samen is zoveel meer mogelijk!
 3. Bespreek wat je wil doen en hoe vaak. Opvangcentra willen structuur. Gave Veste raadt aan om te beginnen met een activiteit 1x per maand telkens op hetzelfde moment.
 4. Contacteer een opvangcentrum en vraag of je een kinderwerking, vrouwenwerking of mannenwerking kan beginnen. Of: neem contact op met Gave Veste en wij leggen graag het eerste contact met het opvangcentrum en/of gaan de eerste keer dat je activiteit start mee.
 5. Als je eenmaal start, verwacht dat geen enorme opkomst aan het begin... Volhard en je gaat zien dat het langzaam groeit. Wees eens niet bang te falen.
 6. In het opvangcentrum mag je niet evangeliseren. Tijdens de persoonlijke gesprekken heb je echter wel ruimte om op een respectvolle en open manier je geloof te delen en te luisteren naar ander.
 7. Je mag de bewoners altijd uitnodigen bij jou thuis of in de kerk.  Je huis hoeft niet gekuist te zijn voordat je bezoek ontvangt. De valse gedachte dat je huis proper moet zijn heeft al zoveel gastvrijheid lam gelegd.

Gave Veste staat voor je klaar om:

 • Je in contact te brengen met het asielcentrum en/of andere vrijwilligers
 • Waar nodig inspiratie te geven voor activiteiten
 • Vragen te beantwoorden over geloof delen en gastvrijheid.

Doe jij mee? Laat het weten via lara@gaveveste.be en we helpen je graag op weg!

Lokale initiatieven

Je kan op verschillende manieren deelnemen aan de vrijwilligerswerking.

 • Je spreekt af met vluchtelingen en fungeert als 'buddy' voor hen door een gezellige sfeer te creëren, te luisteren naar verhalen, samen thee te drinken, het zoeken naar een woning, samen inkopen doen…. Het omvat vaak ook enige praktische hulp. Vervolgens ontstaan vanuit de vriendschap soms gesprekken over cultuur, geloof, levensvragen of problemen waarmee men worstelt. Bovendien gaat dit alles vaak gepaard met een heerlijke maaltijd en gastvrijheid die vele vluchtelingen kenmerkt.
 • Je doet mee aan een werking in of nabij een asielcentrum in jouw buurt.
 • Je organiseert een Bijbelstudie of filmavond waarin je het evangelie deelt.
 • Je verwelkomt vluchtelingen in jouw kerk.
 • Je neemt deel aan lokale projecten zoals praattafels of buddy-werkingen van OCMW/Stad.

Gave Veste organiseert diverse initiatieven waarbij je op een laagdrempelige manier in contact komt met vluchtelingen. De belangrijkste is het moeder- en kindweekend.

Vanuit persoonlijke relaties mag je de liefde van Jezus door geven aan vluchtelingen. Door het opbouwen van contact, help je een vluchteling om zijn of haar plek te vinden in België.

"Word een vriend van een vluchteling, een prachtig mens. Deel de liefde van Jezus in woord en daad."

Wat doet Gave Veste voor vrijwilligers?

Gave Veste brengt christenen samen die contact (willen) hebben met vluchtelingen. We organiseren in diverse regio's netwerk- en informatieavonden waarin toerusting, verbinding, bemoediging en inspiratie centraal staan.

We komen graag in jouw gemeente spreken of een presentatie geven. Een goede manier om het onderwerp bespreekbaar te maken in de kerk.
De cursus kerk & vluchteling is erop gericht om mensen te activeren contact te leggen met vluchtelingen. We beantwoorden de meeste prangende vragen, geven een Bijbels kader en vormen teams om aan de slag te gaan. Begeleiding en ondersteuning na de cursus horen hier helemaal bij!

Heb je contact met vluchtelingen? Heb je hierover vragen? Praktisch, juridisch, geestelijke, sociaal? Dan staan we voor je klaar. Contacteer ons via info@gaveveste.be of bel naar 0483 / 319 925

We bieden alle christenen die regelmatig contact hebben met vluchtelingen een gratis vrijwilligersverzekering aan. Met het tekenen van een vrijwilligerscontract kan je ook aanspraak maken op een onkostenvergoeding.

Ik wil vrijwilliger worden, en nu?

Stuur een bericht naar Jelle Rijkeboer via info@gaveveste.be bel 0483 / 31 99 25 en we zoeken samen naar de mogelijkheden.

Kom zeker ook vrijblijvende naar de informatieavonden in de diverse regio's. Op deze pagina zijn de data en locaties te vinden.

Vacatures in opvangcentra: solliciteer nu!

Vernam je ook het nieuws dat er in asielcentra een tekort aan personeel is? Veel vacatures geraken maar moeilijk ingevuld. Heb je al overwogen om te solliciteren? Het is als christen een uitgelezen kans om Gods koninkrijk te dienen binnen een ‘gewone’, betaalde job. Niet elke taak die Gods koninkrijk dient hoeft vrijwillig of betaald met giften te zijn.  

Openlijk aan moslims evangeliseren zal je er niet mogen doen, maar dat neemt niet weg dat je Gods zegen in het centrum binnen kan brengen. Je kan er een steun zijn voor christenvluchtelingen en een brugfiguur vormen tussen het centrum en vrijwilligers.

De openstaande functies zijn erg uiteenlopend. Maatschappelijk werkers, begeleiders en verpleegkundigen zijn de meer voor de hand liggende functies. Maar er is ook vraag naar boekhouders, HR medewerkers en technische beroepen, om maar enkele voorbeelden te noemen. Voor een actueel zicht op vacatures in opvangcentra kan je zoeken kan op de websites van de centra zelf, of op de VDAB website (vb. Met zoekterm ‘opvangcentrum Fedasil’ of ‘opvangcentrum Rode Kruis’ in jouw provincie).