MOEDER- EN KIND WEEKEND

tilt-shift-lens-photography-of-woman-wearing-red-sweater-and-1027931 (1)

Wat is het Moeder- en Kindweekend?

In het weekend van 5 tot 7 mei 2023 organiseren we opnieuw een Moeder- en Kindweekend. Het is een weekend voor alleenstaande vluchtelingenmoeders met hun kinderen. Een weekend lang plezier, ontspanning en aandacht voor moeder, kind en geloof. 

Alleenstaande vluchtelingenvrouwen met kinderen vormen een kwetsbare groep binnen de huidige vluchtelingenstroom. Voor deze doelgroep organiseren we een ontspannend weekend. Zo kunnen deze vrouwen en hun kroost even weg uit de stress en spanningsvolle situaties waarin zij zich bevinden.

Een leven als alleenstaande ouder is bijzonder zwaar. Moeders hebben vaak te maken met onzekerheid inzake hun asielprocedure, moeten een leven opbouwen in een andere cultuur en eveneens binnen deze cultuur hun kinderen opvoeden. Daarom organiseren we specifiek voor deze doelgroep een ontspannend weekend waarin ze (soms voor het eerst) in aanraking komen met de boodschap van Hoop.

”Er was hier zoveel liefde merkbaar.”

Hoe ziet het weekend eruit?

We organiseren een weekend op een rustige, kindvriendelijke locatie. De focus van het weekend is individuele aandacht voor vrouwen en kinderen. Er is een apart programma voor vrouwen en kinderen zodat moeders even ontlast zijn van de dagelijkse zorg voor de kinderen. Kinderen krijgen een eigen programma op maat waar zij volop plezier kunnen maken, creatief zich kunnen uitleven en sporten in de natuur. De maaltijden zijn steeds gezamenlijk. We voorzien elk weekend ook één activiteit waarbij moeders en kinderen samen een leuke tijd hebben.

De kinderen reageren vaak met opmerkingen als “Ik wou dat dit voor altijd was!” en “Mag ik hier blijven wonen?” Veel vrouwen komen toe op het weekend met veel stress en spanning. Het vertrek naar huis daarentegen is vaak met een mooie glimlach op hun gezicht. Het doet hen allen zichtbaar deugd; ”Er was hier zoveel liefde merkbaar.”

Moeder- en Kindweekend 2023 flyer-Nl_page-0001
Moeder- en Kindweekend 2023 flyer-Nl_page-0002

Hoe kan ik meehelpen?

Vrijwilliger worden

Het weekend kan niet worden georganiseerd zonder de hulp van vrijwilligers. Mee doen kan ik het keukenteam, kinderteam, vrouwenteam, vervoersteam of ontspanningsteam. In aanloop naar de zomer verschijnen er concrete vacatures op deze pagina.  Meer informatie via over concrete mogelijkheden:  lara@gaveveste.be 

Moeders uitnodigen

Ken je moeders met kinderen met een vluchtelingenachtergrond? Nodig hen dan zeker uit voor dit weekend. Aanmeldingen doorgeven kan via lara@gaveveste.be 

Financieel steunen

Dit weekend kan alleen doorgaan met steun van giftgevers. De bijdrage die we van de vrouwen vragen is zeer laag om iedereen toegang te geven. Het organiseren van het weekend kost ongeveer €2500.

Maak je gift over via
Gave Veste vzw
BE49 7360 3127 3571
o.v.v. Moeder- en Kindweekend 

Verslag Moeder- en Kindweekend 2021

''Ze hebben er echt van genoten en daarvoor wil ik jullie heel hard bedanken! Het gebeurt niet vaak dat deze dames de aandacht krijgen die ze verdienen en dat ze eens rustig en luxueus kunnen ontspannen.'' Een prachtige reactie van een integratiemedewerker van een asielcentrum.  

Een weekend voor alleenstaande vluchtelingmoeders om eens even te ontspannen en verwend te worden. Een beauty moment, fotoshoot, dansworkshop en creatieve knutselactiviteit. Voor de kinderen was er een eigen programma met poppenkast, een tof spel, knutselen en een film.

De vrouwen in de watten leggen, schattige kindjes die bij iedereen op schoot komen zitten, heerlijk eten… super… Maar naast geSLaagd was het weekend ook geLaagd. 

De groep bestond uit vrouwen en kinderen uit 7 verschillende landen. Zeven verschillende culturen met andere gewoontes om rekening mee te houden. Zo waren de kindjes om 11 uur ‘s avonds nog vrolijk wakker. Naast de creatieve activiteiten moest ook de communicatie creatief zijn. 

De groep bestond uit gevluchte, beschadigde vrouwen en kinderen. Er waren goede gesprekken tussen de vrijwilligers en sommige vrouwen die hun verhaal graag wilden vertellen. Dan hoor je dat M. gevlucht is omdat haar dochters besneden moesten worden. Of dat A., als ze als christen terugkeert in Iran, ‘de keel’ wacht. Haar eigen woorden die mij erg geraakt hebben. 

Nog een laag dieper kom je bij het eigenlijke doel van het weekend. We konden deze vrouwen door ons gedrag de liefde van Jezus tonen. We konden ze, desnoods met Google translate, vertellen dat Jezus hun redder is en God hun beschermer. Het thema van het weekend was ‘Do Not Fear’. Daar hebben we een Bijbelstudie en veerkrachtoefening over gedaan. Bij de kinderen ging de poppenkast over een vluchtelingjongetje dat bang was, totdat hij hoorde over God.

Bij de crèche was er een heel leuk programma over niet bang zijn, met een bootje in de storm, en over God die je liefheeft. Op zondag hebben we meegedaan aan Godly Play. Aan de hand van een verhaal en diverse attributen konden we ontdekken wie de Goede Herder is en wat Hij in ons leven kan betekenen. De verwerking gebeurde aan de hand van verschillende knutselactiviteiten. 

Als laatste hopen we contact met de vrouwen te blijven houden. Bijvoorbeeld met een terugkomdag in het voorjaar, maar ook met persoonlijke contacten. We hebben op zondag Psalm 121 voor ze gezongen en we wensen ze toe dat ze de Heer als hun wachter leren kennen, die hen behoedt. 

Verslag Moeder- en Kindweekend 2018

“Ik ben niet langer alleen, ik ben enorm bemoedigd hier en mijn geloof is gegroeid", dat zijn de woorden van één van de moeders na afloop van het Moeder- en Kindweekend. Van 2-4 november 2018 vond het derde Moeder- en Kindweekend plaats. Als team van 18 vrijwilligers ontvingen we in totaal negen vrouwen en 20 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar.

Zes externe vrijwilligers waren aanwezig om workshops te geven. Petra maakte pralines met de vrouwen: ze waren zo trots op het resultaat! Iris en Sara zorgden voor een ontspanmoment voor elke vrouw, Febe verzorgde samen met haar man een geweldige fotoshoot van ieder gezin en Carmen bracht een heerlijk ontspannende zaterdagavond met muziek & dans waarin we veel gelachen hebben. Het is zo mooi om vluchtelingen vrouwen en kinderen te zien genieten.

Supertrots ben ik op het vaste team, zij waren het die de diepte zijn ingegaan met de vrouwen, het evangelie verteld hebben aan de kinderen, geknuffeld hebben met de baby’s en heerlijke maaltijden voorzien hebben. Ze hebben hard gewerkt, want het was een pittige groep. Maar God was bij ons, en de vrouwen en kinderen hebben dat gevoeld.

Eén van de vrouwenwerkers vertelde: “het is zo bijzonder om Binta hier te ontmoeten. Zij meldde zich op het laatste moment nog aan, het is een wonder dat ik haar whats-appje heb gezien in alle drukte van die dag. Ze blijkt vlakbij mij te wonen en vertelde me dat ze al lange tijd opzoek is naar een kerk maar niet naar binnen durfde. Nu heb ik haar ontmoet en kan ik haar uitnodigen voor de interculturele koffieochtenden die ik organiseer in mijn kerk.”

Voor vragen over het Moeder- en Kindweekend mag je altijd contact opnemen met Lara via lara@gaveveste.be