MOEDER- EN KIND WEEKEND

MKW Kerstactie 1

Wat is het Moeder- en Kindweekend?

Gave Veste organiseert twee keer per jaar een Moeder- en Kindweekend. Het is een weekend voor alleenstaande vluchtelingenmoeders met hun kinderen. Een weekend lang plezier, ontspanning en aandacht voor moeder, kind en geloof. 

Data 2024:
12 tot 14 april
11 tot 13 oktober.

Waarom deze weekenden?

Alleenstaande vluchtelingenvrouwen met kinderen vormen een kwetsbare groep binnen de huidige vluchtelingenstroom. Voor deze doelgroep organiseren we een ontspannend weekend. Zo kunnen deze vrouwen en hun kroost even weg uit de stress en spanningsvolle situaties waarin zij zich bevinden.

Een leven als alleenstaande ouder is bijzonder zwaar. Moeders hebben vaak te maken met onzekerheid inzake hun asielprocedure, moeten een leven opbouwen in een andere cultuur en eveneens binnen deze cultuur hun kinderen opvoeden. Daarom organiseren we specifiek voor deze doelgroep een ontspannend weekend waarin ze (soms voor het eerst) in aanraking komen met de boodschap van Hoop.

”Er was hier zoveel liefde merkbaar.”

Hoe ziet het weekend eruit?

We organiseren een weekend op een rustige, kindvriendelijke locatie. De focus van het weekend is individuele aandacht voor vrouwen en kinderen. Er is een apart programma voor vrouwen en kinderen zodat moeders even ontlast zijn van de dagelijkse zorg voor de kinderen. Kinderen krijgen een eigen programma op maat waar zij volop plezier kunnen maken, creatief zich kunnen uitleven en sporten in de natuur. De maaltijden zijn steeds gezamenlijk. We voorzien elk weekend ook één activiteit waarbij moeders en kinderen samen een leuke tijd hebben.

De kinderen reageren vaak met opmerkingen als “Ik wou dat dit voor altijd was!” en “Mag ik hier blijven wonen?” Veel vrouwen komen toe op het weekend met veel stress en spanning. Het vertrek naar huis daarentegen is vaak met een mooie glimlach op hun gezicht. Het doet hen allen zichtbaar deugd; ”Er was hier zoveel liefde merkbaar.”

Hoe kan ik meehelpen?

Vrijwilliger worden

Het weekend kan niet worden georganiseerd zonder de hulp van vrijwilligers. Mee doen kan ik het keukenteam, kinderteam, vrouwenteam, vervoersteam of ontspanningsteam.  Meer informatie en aanmelden via:  lara@gaveveste.be 

Moeders uitnodigen

Ken je moeders met kinderen met een vluchtelingenachtergrond? Nodig hen dan zeker uit voor dit weekend. Aanmeldingen doorgeven kan via lara@gaveveste.be 

Financieel steunen

Twee weekenden per jaar. Dat betekent dubbele kosten! Dit kan alleen doorgaan met steun van giftgevers. De bijdrage die we van de vrouwen vragen is zeer laag om iedereen toegang te geven. Het organiseren van het weekend kost ongeveer €4500.

Maak je gift over via
Gave Veste vzw
BE49 7360 3127 3571
o.v.v. Moeder- en Kindweekend 

Payconiq

Verslag Moeder- en Kindweekend 2023

Moeders komen thuis 
Jezus leeft op het Moeder- en Kindweekend 

Zaterdagvond 6 mei. Door het kalme bos van het park de Hoge Rielen klinkt luide Afrikaanse muziek en vanaf de weg voor gebouw 55 zijn dansende vrouwen en enthousiast rondlopende kinderen te zien… De dansavond van het Moeder Kind Weekend is een succes! 

Eén van de vluchtelingenvrouwen zegt: ‘’Ik vond het super leuk, echt ik heb genoten. Wat ik ‘het leukst vond, is dat wij van verschillende afkomst zijn, van verschillende culturen, bijvoorbeeld bij de dans was dat erg leuk’’. 

Gastvrij ontvangen
Met een enthousiast team van veertien vrijwilligers kwamen we vorig jaar al samen om elkaar te leren kennen en het weekend voor te bereiden. Op 5 mei van dit jaar was het dan zover: met een paar helpers uit de kerk van Herentals versierden we het gebouw en maakten we de bedden op om de vrouwen en kinderen gastvrij te ontvangen. Twee gezinnen stonden door een vergissing vrijdagavond te wachten op station Tielt in plaats van Tienen. Toen zij zaterdagvoormiddag arriveerden kon het weekend echt van start gaan! 

Bijbel en veerkracht
Het was een divers programma voor de vrouwen: Een Bijbelstudie over de bloedvloeiende vrouw die door Jezus niet afgewezen werd maar juist genezing ontving. Beautyproducten maken en geschminkt worden door een visagiste en daarna natuurlijk de traditionele fotoshoot door een professionele fotografe. Textiel verven, samen lunchen. Een veerkrachtoefening om de vrouwen te helpen dingen van het verleden los te laten en de balans vast te houden van wie ze zijn. Een geweldige sessie met een muziektherapeute en de kinderen samen.  

En natuurlijk, voor de kinderen organiseerden we ook van alles: knutselen, fotospeurtocht, film, spelletjes en een les over Jezus die de kinderen zegent. De allerkleinsten amuseerden zich in de crèche en gelukkig konden de crèchemedewerkers ook met ze naar buiten, op de bakfiets van de Hoge Rielen.  

Hoop delen
De sfeer was erg fijn op het weekend. De groep vrouwen was heel open en er konden goede gesprekken worden gevoerd. Ze werden gezien, ze konden hun verhaal kwijt, er werd naar ze geluisterd. De vrijwilligers konden ook hun verhaal kwijt aan de vrouwen en kinderen. Het verhaal van onze Heer, die ons de opdracht geeft om naar de vreemdelingen om te zien. Hij die voor iedereen naar de aarde gekomen is, ook voor deze vrouwen. Wat een manier om hun een hart onder de riem te steken. De Almachtige weet van hen en Hij is er ook voor hen! 

Zondag sloten we af met een ‘kliederkerksessie’: met de hele groep naar buiten, de reis van Abraham en Sara nadoen. Een herkenbaar verhaal voor de vrouwen die ook een tocht ondernamen om te vluchten. De conclusie: God houdt Zijn beloften. Hoe lang het soms ook duurt, God doet wat Hij zegt. Dus blijf Hoop houden! 

Conclusie
We ontvingen tien alleenstaande moeders uit verschillende landen en omstandigheden die met hun kinderen naar België zijn gevlucht. Vrouwen die weinig spullen maar figuurlijk veel bagage meenamen. Vrouwen die nu veilig zijn maar nog steeds niet weten wat de toekomst hen en vooral hun kinderen brengt. Het was fijn om iets voor hen te doen, om ze even te verwennen en een heel klein deeltje van hun leven te worden. 

Citaat: ‘’Het was echt een bijzonder weekend! Een hele hechte groep van medewerkers, veel plezier met elkaar, goede connectie met de vrouwen van de asielcentra... Er was een speciale klik met hen, vriendschappen van vrouw tot vrouw. Zij een deel van ons, wij een deel van hen.’’ 

Beknopt verslag Moeder- en Kindweekend 2021

''Ze hebben er echt van genoten en daarvoor wil ik jullie heel hard bedanken! Het gebeurt niet vaak dat deze dames de aandacht krijgen die ze verdienen en dat ze eens rustig en luxueus kunnen ontspannen.'' Een prachtige reactie van een integratiemedewerker van een asielcentrum.  

Een weekend voor alleenstaande vluchtelingmoeders om eens even te ontspannen en verwend te worden. Een beauty moment, fotoshoot, dansworkshop en creatieve knutselactiviteit. Voor de kinderen was er een eigen programma met poppenkast, een tof spel, knutselen en een film.

De groep bestond uit gevluchte, beschadigde vrouwen en kinderen. Er waren goede gesprekken tussen de vrijwilligers en sommige vrouwen die hun verhaal graag wilden vertellen. Dan hoor je dat M. gevlucht is omdat haar dochters besneden moesten worden. Of dat A., als ze als christen terugkeert in Iran, ‘de keel’ wacht. Haar eigen woorden die mij erg geraakt hebben. 

Nog een laag dieper kom je bij het eigenlijke doel van het weekend. We konden deze vrouwen door ons gedrag de liefde van Jezus tonen. We konden ze, desnoods met Google translate, vertellen dat Jezus hun redder is en God hun beschermer. Het thema van het weekend was ‘Do Not Fear’. Daar hebben we een Bijbelstudie en veerkrachtoefening over gedaan. Bij de kinderen ging de poppenkast over een vluchtelingjongetje dat bang was, totdat hij hoorde over God.

Beknopt verslag Moeder- en Kindweekend 2018

“Ik ben niet langer alleen, ik ben enorm bemoedigd hier en mijn geloof is gegroeid", dat zijn de woorden van één van de moeders na afloop van het Moeder- en Kindweekend.

Supertrots ben ik op het vaste team, zij waren het die de diepte zijn ingegaan met de vrouwen, het evangelie verteld hebben aan de kinderen, geknuffeld hebben met de baby’s en heerlijke maaltijden voorzien hebben. Ze hebben hard gewerkt, want het was een pittige groep. Maar God was bij ons, en de vrouwen en kinderen hebben dat gevoeld.

Eén van de vrouwenwerkers vertelde: “het is zo bijzonder om Binta hier te ontmoeten. Zij meldde zich op het laatste moment nog aan, het is een wonder dat ik haar whats-appje heb gezien in alle drukte van die dag. Ze blijkt vlakbij mij te wonen en vertelde me dat ze al lange tijd opzoek is naar een kerk maar niet naar binnen durfde. Nu heb ik haar ontmoet en kan ik haar uitnodigen voor de interculturele koffieochtenden die ik organiseer in mijn kerk.”