Migratie en geloof
Onderweg naar een christelijke visie
Ongekende massamigratie?
Niet alleen de samenleving maar ook de kerk is in de ban van migratie. In aanloop naar de verkiezingen worden we verplicht om hierover na te denken. Moeten we onze identiteit beschermen als samenleving? Is er een grens aan gastvrijheid? En wat te denken over de plannen om asielzoekers buiten Europa ‘op te vangen’? Terechte vragen. Daarom deze serie van artikelen rondom migratie, geloof en de samenleving. Onderweg naar een christelijke visie.
De protestants-evangelische traditie staat bekend om haar gegronde meningsvorming. We nemen de Bijbel als uitgangspunt en niet onze gevoelens. Deze manier van denken moeten we ook toepassen op migratie. Voordat we een mening vormen is het van belang om eerst goed de feiten en mechanismen rondom migratie te doorgronden.
Mythes ontrafeld
‘’We leven in tijden van ongekende massamigratie’’. Dit is de mythe die ten grondslag ligt aan veel misvattingen rondom migratie. Het aantal migranten is wereldwijd al sinds de Tweede Wereldoorlog stabiel. Ongeveer 3% van de wereldbevolking is migrant. Ongeveer 240 miljoen mensen wonen in een land waar ze niet geboren zijn. Daartegenover staan 1 miljard mensen die binnen hun land zijn gemigreerd. Het verhaal van migratie is er feitelijk één van urbanisatie: de trek van het platteland naar de stad. Dit is de eerste conclusie uit het recente boek ‘’Hoe migratie echt werkt’’ van internationaal gerenommeerd migratiewetenschapper Hein de Haas.
Crisis? In de regio!
‘’De wereld kampt met een vluchtelingencrisis’’. Ook dat is een mythe die vooral veel angst opwekt. Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in een ander land fluctueert door de tijd. Op dit moment gaat het om 30 miljoen mensen. Het is wel zo dat 108 miljoen mensen hun huis zijn ontvlucht. Het onrecht is dus wel degelijk groot, en dat zou ons bewogen moeten maken. Maar de relatie met migratie is beperkt. Het overgrote deel (62 miljoen) vlucht namelijk niet naar het buitenland maar naar een veiligere plek in eigen land. De echte crisis vindt plaats in de regio: 77% wordt namelijk al in de regio opgevangen, in buurlanden. 75% wordt opgevangen in ontwikkelingslanden. Het is dus een grove misvatting dat alle vluchtelingen naar Europa komen.
Maar worden we dan niet ‘’overspoeld met illegale migranten’’? 97% van alle mensen die aankomen in Europa doet dit legaal. 9 op de 10 Afrikanen migreert legaal naar Europa. Let wel: het gaat nog altijd slechts om 3% van de wereldbevolking die migreert.
Geen vlucht uit ellende
Mythe: als arme landen rijker worden stopt migratie. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer een land zich ontwikkelt, hoe meer mensen er zullen vertrekken. Dat patroon verandert past als een hoge mate van ontwikkeling is bereikt. Migratie vindt vooral plaats uit middenlonenlanden en is dus geen wanhopige vlucht uit ellende. De meeste mensen migreren naar een regio dichtbij huis.
Wat is dan de ‘drijvende kracht’ achter migratie? In het volgende artikel meer over ‘’de olifant in de kamer’’: de bewuste en actieve werving van arbeidsmigranten als aandrijver van wereldwijde migratie.
Volgende artikel: https://gaveveste.be/migratie-en-geloof-migratie-mechanisme/