Migratie en geloof
De olifant in het debat
Actieve werving van arbeid
Het is misschien schokkend, maar het overgrote deel van de migratie is gewild. In de media en politiek hoor je over het sluiten van grenzen en het beperken van migratie. Hoe kan migratie dan gewild zijn? De belangrijkste factor voor migratie is werk: arbeidsvraag. Onze samenleving is (bewust) zo ingericht dat migranten noodzakelijk zijn. Vooral voor jobs waar je geen diploma nodig hebt!
Kolonisatie en gastarbeid
Het verhaal van migratie in België gaat ver terug. In het verleden waren het Belgen die samen met andere Europese grootmachten de wereld koloniseerden: ongewilde migratie. Na de Tweede Wereldoorlog zien we een omkering, van een emigratieland naar een immigratieland. Gedreven door de vraag naar arbeiders: gastarbeid. Tot de jaren ’90 waren overheden hiervoor verantwoordelijk. Na de liberalisering van de economie in de jaren ’80 werd dit aan de markt uitbesteed.
Dienarenklasse
Inmiddels zijn we in een situatie gekomen waar we niet meer zonder migranten kunnen. De glastuinbouw, de slachterijen, horeca, zorg, huishoudelijke hulp etc. Hele sectoren kunnen alleen bestaan door migrantenarbeiders. Zelfs mensen zonder papieren worden ingezet als arbeidskracht en dit lijkt te worden gedoogd. We weten het allemaal, maar de inspecties zijn beperkt. Waar we horen over de nood aan hoogopgeleide migranten, zijn het veel meer laaggeschoolde arbeiders die onze economie nodig heeft. Sommigen noemen dit ook wel de ‘dienarenklasse’.
Smokkelaars: oorzaak of gevolg?
De grote vraag waar we voorstaan is dus niet zozeer: willen we meer of minder migratie? De diepere vraag is: hoe willen we de samenleving inrichten? Op dit moment bouwen we enerzijds muren en hekken, Fort Europa. Aan de andere kant is de vraag naar arbeiders groot, met als resultaat dat migratie ondergronds en in de illegaliteit gedreven wordt. Smokkelaars zijn dus niet de oorzaak van illegale migratie maar het gevolg van overheidsbeleid dat economisch belangen niet heeft afgestemd met de wens tot minder migratie.
Oneerlijk verhaal
De politiek roept: minder migratie, we worden overspoeld. Uit migratieonderzoek blijkt echter dat het overheidsbeleid juist steeds meer ruimte geeft voor arbeidsmigratie. De retoriek komt dus niet overeen met het beleid. Dat zorgt voor een afkalvend draagvlak voor opvang van overlevenden van oorlog en geweld. Dertig jaar van deze manier van politiek bedrijven leidt logischerwijs tot groei van populistische partijen.
Reële problemen erkennen
Mensen die op deze partijen stemmen worden net als veel andere burgers met reële problemen geconfronteerd. Hen wegzetten als racisten is onterecht. We mogen het deze partijen echter wel kwalijk nemen dat ze de schuld van alle maatschappelijke problemen bij asielmigratie leggen.
In de samenleving worden we op dit moment geconfronteerd met de schaduwzijde van decennialange gevolgen van een overheid die de markt heeft opgelegd aan de samenleving. We worden geconfronteerd met de gevolgen van een bewuste inzet op hyperindividualisme en het uiteenvallen van gemeenschappen. Hierdoor voelt een groot deel van de bevolking zich verweesd en vervreemd. De kracht om dan mensen uit andere culturen op te nemen is daardoor verzwakt.
In het volgende artikel gaan we dieper in op theologische overwegingen met betrekking tot migratie.
Volgende artikel: https://gaveveste.be/migratie-en-geloof-theologie-principes/