Migratie en geloof
De vreemdeling in ons midden
Bijbelse ontdekkingstocht
Gastvrijheid, zorg voor kwetsbaren en Imago Dei. David Delameillieure geeft ons drie uitgangspunten mee met betrekking tot ons denken rond migratie. Theoloog Lianne van der Zee gaat in haar boek ‘’De vreemdeling in ons midden’’ op een Bijbelse ontdekkingstocht naar een perspectief op migratie en vluchtelingen. Na een grondige beschouwing komt ze tot een vertaling naar vandaag met vijf principes:
- De motivatie voor barmhartigheid: handel zoals God handelde met jou
Gods wezen en hart zijn onveranderd. Daarmee dus ook zijn liefde voor de vreemdeling. In het Nieuwe Testament is God in Jezus Christus barmhartig geweest voor ons als vreemdelingen (Efeze 2). We waren vreemden ten opzichte van de beloften, maar zijn nu aangenomen als kinderen van God. Daarmee is onze positie op aarde wel anders: nu zijn we vreemdelingen op aarde. Onderweg, tot de dag dat de nieuwe hemel en nieuwe aarde wordt gemaakt.
- De sociale context: toepassen op lokale schaal
Net als de eerste christenen zijn we een minderheid. Toch hebben we net als de eerste gemeente de opdracht om Gods karakter te weerspiegelen in onze omgeving. De lokale kerk moet zich bewust zijn van de opdracht om als volgelingen van Jezus haar verantwoordelijkheid te nemen in de omgang met vreemdelingen in haar eigen plaats.
- Het doel: de aanbidding van God door alle volken
Het is Gods missie om alle mensen met zich te verzoenen. Daarom geven we als kerk de mogelijkheid aan vreemdelingen om God samen met ons te aanbidden. Hoe open zijn we om hen ook daadwerkelijk te ontvangen? Wat zijn essentiële onderdelen om samen kerk te zijn en welke onderdelen vormen (culturele) onnodige struikelblokken voor christenen uit andere landen om samen Jezus groot te maken?
- De noodzaak: preventie voor kwetsbare vluchtelingen en medechristenen
De kerk heeft creatieve mogelijkheden om, vanuit een minderheidspositie, om te zien naar kwetsbare vluchtelingen. Christelijke werkgevers kunnen voorzien in werk, christenen kunnen helpen met de taal. Bovenal kunnen kerken voorzien in één van de grootste noden in de samenleving: ontmoeting en gemeenschap. Daarnaast zou een christelijke broer of zus die als vreemdeling naar België komt geen vreemdeling mogen zijn in de kerk.
- De consequentie: zegen of oordeel
Een voorganger geeft een concreet voorbeeld van de zegen die zijn kerk ontving. ‘’Door christenen met een moslimachtergrond leerden we liefde en genade centraal te stellen. Van Marokkanen leerden we om mensen prioriteit te geven boven programma’s, Van Iraniërs en Afghanen leerden we dansen voor God. Er kwam een nieuwe cultuur in onze kerk.’’ Wat zijn de gevolgen voor een lokale kerk als die zich volledig onttrekt uit de samenleving en de toegangsbrug optrekt?
Zowel David als Lianne geven ons de Bijbels onderbouwde geruststelling en bemoediging dat het goed is om naar vreemdelingen om te zien. Door hun woorden klinkt de oproep om als lokale kerk vast te houden aan het evangelie en juist daarom naar buiten te treden en verwelkomend te zijn voor mensen op de vlucht in onze nabije omgeving.
Volgende artikel: https://gaveveste.be/migratie-en-geloof-migratie-cijfers/