OEKRAINE LANDENINFORMATIE

Kopie van Kopie van Kopie van Huisvesting Oekraine

In contact met Oekraïners

Reacties op het leed van Oekraïners zijn hartverwarmend: veel Belgen bereiden zich voor om vluchtelingen uit Oekraïne te verwelkomen. Wat kan je verwachten in het contact met Oekraïense vluchtelingen?

Tips voor het contact met Oekraïners

 • Wees gastvrij. Met samen theedrinken start je goed. Nodig Oekraïners uit voor een kop thee met koek, cake en chocolade.
 • Wees tegelijkertijd niet verbaasd als Oekraïners niet willen lachen of oogcontact vermijden. Hoewel blij met een veilige plek, zijn hun gedachten bij familie en vrienden en waarschijnlijk zitten zij veel op hun smartphone om de laatste updates te volgen over de situatie in hun thuisland.
 • Ga met ze wandelen, geef ze wat afleiding als ze dat willen. Vertel over je stad, over wat jij mooi vindt. Zij houden van schoonheid.
 • Ze zullen zich zeker aanpassen aan de manieren in België, maar zij zijn gewend hun schoenen bij de deur uit te doen. Dus je kunt misschien een paar pantoffels klaarzetten.
 • Wees terughoudend met het snel aanbieden van financiële hulp. Oekraïners zijn eerst oorlogsvluchtelingen en willen niet gezien worden als economische migranten.
 • Neem tijd voor een fotomoment. Geprint en ingelijst als presentje, maakt het nog specialer.
 • Belgische chocolade of wafels zijn een welkome gift als je op bezoek gaat.
 • Verwacht niet dat Oekraïens bezoek altijd ‘op tijd’ is, zoals wij dat vaak gewend zijn. Ze houden van spontaniteit en dat kan ook weleens oponthoud geven of juist een klop op je deur als je het niet verwacht.
 • Vermijd een boeket bloemen met een even aantal bloemen, tenzij bedoeld voor een begrafenis.

Wie zijn zij?

Oekraïne is het grootste land van Europa met 44 miljoen inwoners en heeft een geschiedenis die terug gaat tot de 5e eeuw. De hoofdstad Kiev (Kyiv) is sinds 1917 zelfstandig. Sindsdien is een eigen taal en cultuur ontwikkeld. Oekraïne was deel van de Sovjetunie, maar toen die in 1991 uiteenviel, werd Oekraïne onafhankelijk.

Men spreekt Oekraïens, een Slavische taal verwant aan het Belarussisch. Velen zijn tweetalig, Oekraïens en Russisch. Jongere generaties spreken goed Engels.

Oekraïners hebben hetzelfde comfortniveau als Belgen; Oekraïense salarissen zijn weliswaar lager dan in België, maar zo ook de kosten. In vergelijking: supermarktartikelen zijn hier 2,5 keer duurder, woninghuur 3,5 keer. Dit leven zijn zij in korte tijd kwijtgeraakt. Alhoewel zij met weinig bezit hier komen, kan dit invloed hebben op hoe Oekraïners het ervaren plotseling in een afhankelijke positie te zijn.

Het Orthodox christendom is de dominante religie in Oekraïne en heeft, ondanks de verbanning gedurende de Sovjettijd een sterke invloed op de cultuur. Je merkt het aan vrij traditionele rolpatronen bij zowel oudere als jongere generaties, zoals de invloed van grootouders op de opvoeding van kinderen. Zij hechten aan onderwijs, muziek en theater.

Karakter van Oekraïners

Oekraïners zijn vrijgevig en gastvrij. Ben je op bezoek, dan krijg je zeker te eten en te drinken. Vriendelijk dus, al zijn ze voorzichtig om je toe te laten tot hun hart. Heb je hun hart veroverd, dan is de vriendschap diep. Loyaal aan familie, vrienden en land.

Oekraïners houden van eenvoudige, stevige maaltijden. Bij het ontbijt eten ze pannenkoeken met boter, zure room en honing (nalisniki) of een hartige vulling (blintchiki). Lunch en diner zijn vaak beide warm. Kip en vis zijn gewoon, er is altijd brood bij en de aardappel mag niet ontbreken. Met stip op 1: thee. Bier is ook favoriet en betaalbaar. Wodka is populair en vaak huisgestookt. Verdien punten met het dessert: Oekraïners houden van dessert.

Geloof delen

Ongeveer driekwart van de bevolking behoort tot de Oosters-orthodoxe kerken, naast rooms-katholieken (8%) en protestanten (3%). Kleine minderheden zijn moslims (1,1%) en tenslotte joden (0.6%), die cultureel en religieus zeer actief zijn.

Hoe breng je het evangelie dichtbij?

 • Verdiep je in hun geschiedenis. Besef dat die eeuwenoud is.
 • Erken hen als medebroeders en zusters en ervaar eenheid in Christus.
 • Bezoek zelf eens een orthodoxe dienst. Gasten zijn zeer welkom. Wel is de communie of eucharistie meestal alleen bestemd voor orthodoxe christenen.
 • Kleed je bij kerkbezoek netjes. Vrouwen dragen in de kerk soms een doekje over het haar en tijdens de eucharistieviering is dit verplicht.
 • Vertel over wat jij goed vindt aan Jezus, niet van wat jij eventueel verkeerd vindt aan, of misschien niet begrijpt van de Orthodoxe Kerk (iconen, gebed tot heiligen ed.).
 • In de populaire bijbelapp YouVersion staat ook een Oekraïense vertaling: zoek naar UBIO
 • Op zoek naar bijvoorbeeld een Oekraïense kinderbijbel of -verhalen? Bekijk het aanbod bij EASCitybiblesGereformeerde Bijbelstichting of de Zakbijbelbond

Lees ook: In contact met orthodoxe christenen

Bronnen: WikipediaCBSPew ResearchUGCCOekraïners in Nederland, Oekraïners in België

Disclaimer: Omdat het Oekraïense volk groot is ontkomen wij niet aan generalisaties. Het kan zijn dat jij of jouw relatie zich niet herkent in de hier genoemde beschrijvingen. Om je zoveel mogelijk waarheidsgetrouwe informatie te verschaffen hebben wij de inhoud van deze pagina bij meerdere deskundigen gecheckt. De ontwikkelingen gaan snel; reacties welkom. Wijzingen voorbehouden.